tiistai 5. helmikuuta 2013

Jura tasting


Ei viskiä, vaan Juran ihmisiä, saarta, luontoa. Vain niillä on merkitystä ja ne luovat viskin. Näin kertoo Willie Tait, Juran sanansaattaja, tekijä.

Juran on pieni, syrjäinen, ”olematon” saari. Kokoa on vain 44km*12km, on yksi kylä, yksi tie, yksi kauppa, yksi pub, yksi tislaamo. Ihmisiä on alle 200, lampaita jonkun verran, kaikki tuntevat ne nimeltä ja yli 5000 peuraa. Saaren nimi tarkoittaa, yllätys yllätys, peurasaarta. 

Viskit kypsytetään ”white american oak” ja sherry tynnyrit tulevat Gonzal Byass’lta. Tislaamon tuotannosta n 30% myydään omalla ”nimellä”, loput myydään ulos, sekoitteisiin.   Näin toimivat liki kaikki vähänkään pienemmät tislaamot, ei luksusviski riitä pelkästään selviämään nykyajan markkinoiden kanssa.

Jura 10 yo: Kukkea, hunajainen, kevyt
Jura Elixir 12 yo: Lääkettä, satulaa, pippuria, pähkinää, tofeeta ja vaniljaa
Jura Diurachs 16 yo: Toffeeta, hunajaa, mantelia, kukkia, kuivattua hedelmää 
Jura Superstition: Hunaja, paahdettu pähkinä, kevyt paahteisuus
Jura Prophecy: Turve, kokko, mausteinen, yrttinen, kuitenkin kevyt hedelmä
Jura 30 yo: Pähkinää, kahvia, suolaa, tummia marjoja, tummaa toffeeta, runsas
Jura 1977: Anasta,aprikoosia lääkettä, marsipaania, eleganttia, vivahteikas

Miellyttäviä viskejä, syrjäisellä tavalla kiehtovalta kuulostava paikka. Voisi olla hyvä vaihtoehto telttaretkelle: rauhaa ja kaukana kaikesta:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti