perjantai 10. tammikuuta 2014

Rieslingit - Tuoko hintalappu laatua

Materiaali vuosikertaa 2006, viinit kuivia, maat Saksa, Ranska ja Itävalta, tuottajat hyviä tai huippuja ( riippuu katsantokannasta ja arvostuksista). 

Tavoitteena on selvittää tuoko raha laatua lasiin. Onko saman tuottajan huippuviini parempi kuin astetta vaatimattomampi.
Keller

Vauhdinpoistajana von der Fels:,tässä setissä se perusviini. Tyylikkäästi kehittynyt, sopivan petrolinen tuoksu. Suussa kehittynyt, tyylikäs, tasapainoinen, ei päällekäyvä. Hapot hyvin tallella.
Abtserde, kiinteän mineraalinen, aprikoosia, sitruksia, intensiivinen, pitkä. Voisi hyötyä pienestä odottelusta
G-Max, Intensiivinen, iso, moniulotteine, raskas tuoksu. Mineraalinen, monipuolinen, hyvin täyteläinen suussa. Melkein liian iso pakkaus?Pichler
Loibner Berg, kypsää, avointa troopista hedelmää, kerroksia makua ja tuoksua, selvästi kehittynyt. Hapot kantavat juuri ja juuri tämän kaiken kypsyyden mukanaan tuoman raskauden.
Unendlich, astetta edellistä kypsempi, hunajaa, kukkeutta, ruusuvettä, tropiikkia. Suussa kehittyneisyyttä, raskasta troopista hedelmää. Hapot astetta paremmin esillä kuin Loibner Bergissä.

Trimbach
Frederic Emile, kuivattuja kukkia, vahaa, taustalla kypsää hedelmää ja petrolia. Suussa mineraalinen ja hieman sulki??
Clos Ste Hune, tuoksussa troopista hedelmää, sitruksia, kypsyyttä. Suussa greippiä, vahaa, päärynää, Selkeät hapot, mutta jotenkin ei ihan tasapainossa.

Sitten verrokkina Trimbach 1997
Frederic Emile, kuivahtanut, huonopullo, korkkia??, liian vanha??. mausteita, kuivaa hedelmää tuoksussa ja maussa. Maussa hapot tallella, mutta jää kovin ohueksi.
Clos Ste Hune,myskiä, kuivattuja hedelmiä, pähkinää, Suussa kehittynyt, hieman väsähtänyt, kuivattuja yrttejä, petrolia.

Kun hinnat ottaa huomioon valinta on kovin helppo. Valintani kaikkien talojen kohdalla osuisi siihen ”halvempaan” pulloon. Vaikka kalliimmissa huipuissa olikin enemmän kaikkea ja intensiteetti nousi, niin nautittavuus ei noussut. Ainakaan hinnan mukaisessa kaaressa.

Eniten setistä jäi mietityttämään Trimbach… Oliko vain hieman heikompia pulloja vai eikö ne oikeasti kestä aikaa? Aikaisempien kokemuksien valossa Frederic Emilen pitäisi kestää pitkään ja parantua. Tällä kertaa ei niin käynyt, vaatii lisää tutustumista:)

Tässä vielä viinit ja hinnat:

Keller von der Fels 2006 (15e)
Keller G-Max 2006  (350e)
Keller Abtserde 2006  (80e)
Pichler Loibner Berg 2006(45e)
Pichler Unendlich 2006  (160e)
Trimbach Cuvée Frédéric Emile 2006  (43e)
Trimbach Clos Ste Hune 2006  (136e)
Trimbach Clos Ste Hune 1997 (190e)

Trimbach Cuvée Frédéric Emile 1997  (43e)

1 kommentti:

  1. Itse oli hieman pettynyt. Kuvittelin, että nyt päästään vilahtamaan Riesling-taivaaseen: Saksan Itävallan ja Alsacen parhaimmistoa. Erittäin mielenkiintoinen tasting.. Pietari taitaa olla tiukka kaveri. Ei sinne taivaaseen niin vain mennä. Omasta mielestäni tuon 15 e Kellerin perusviinin hinta/laatu oli minulle hyvin sopiva.

    VastaaPoista