tiistai 28. tammikuuta 2014

Domaine Joseph Scharsch Careliassa

Nicolas Scharsch taustalla ja Tuomo edustalla
Talo on ollut Carelian ”koti Alsace” tuottaja jo vuosia. Viinit ovat olleet perus kivoja, maistuneet hyvältä ja toimineet kivasti ruoalle.  Tänään paikalla oli tilan omistaja ja viinintekijä Nicolas Scharsch. Hän maistatti läpi talon tuotannon ja kertoi ideasta/ideologista viinien takana. 

Ajatuksena on että ensimmäisenä tulee köynnökset, niiden hyvin vointi varmistaa hyvän viinin. Tässä tavoittelussa he ovat valinneet luomun suunnakseen. Pienempi puutuminen turva maaperän  ja köynnösten hyvin voinnin. Samaa ajatusta on hiivoissa, ne ovat omia. Evät tosin villejä, vaan viljeltyjä omista kannoista. Mitä tällä kaikella saadaan? Nicolaksen mukaan ei pakosti parempia viinejä, mutta erilaisia. 

Miltä viinit sitten maistuvat…

Cremant d’Alsace Brut 2011 - Peruskupla, melko neutraali.

Cremant d’Alsace Chardonnay Cuvée Prestige Brut 2012 - Vivahteikkaampi, luonnetta, maussa syvyyttä. Paljon perus Brut’ia parempi!

Muscat 2011 - raikas, kiinteä, kivan hapokas, selkeä. Positiivinen yllätys

Riesling Reserve 2011 - Perus maukas Riesling, mineraalinen ote.

Riesling Wolxheim 2011 - Melko runsas, kypsän hedelmäinen. 

Riesling Grand Cru Altenberg de Wolxheim 2010 - Kypsän trooppinen hedelmä, aavistus raskautta. Hapot tasapainottavat kokonaisuutta kivasti.

Pinot Gris 2012 - keskiverto PG:tä hillitympi, jopa ryhtiä!

Pinot Gris Clos Saint Materne 2011 - Iso viini, tasapainoa, vivahteikkuutta. Pitkä. Ei liian makea suutuntuma. 

Gewurztraminer 2012 - Tyypillinen, klassinen GW.

Gewurztraminer Vendanges Tardives 2009 - Hillitty makeus, vivahteikas, kivasti karheutta ja happoja pitämässä viiniä eloisana ja kiinnostava. Olisi varmasti kaunis juustojen kanssa…

Pinot Noir Cuvée Nicolas 2011 - Helpohko, mutta kivasti juotava. Ei liikaa yritystä tehdä liian suurta/vivahteikasta, pisteet siitä.

Kokonaisuuden voisi tiivistää ”kollegan” sanoihin, heleitä viinejä. Minusta mukavia, selkeitä ja kyllä näitä mielellään tilailee.


Kiitos Carelia Wines’n Tuomo Laitiselle tastingista.


1 kommentti:

  1. Kertoivat, että Suomi on tärkein vientimaa. Tuomo on osaava ja mukava kaveri, jonka ranskantaitokin yllätti.

    VastaaPoista